Ramp to the entrance
Ramp to the entrance

Pedestrian briges in atrium
Pedestrian briges in atrium

Lab building in site
Lab building in site

Ramp to the entrance
Ramp to the entrance

1/4
PLANET SCIENCE BUILDING

​​The Atlas Building is a flexible structure, perfectly suited to its current purpose and also prepared for change. The building’s precast concrete latticework doubles as a structural exoskeleton and renders it almost entirely column free. The application of a cube-shaped structure with central atrium maximizes floor use and creates a spacious perambulatory atmosphere without the loss of interior square footage. The dramatic 98-yard-long (89.6-meter) entrance ramp leads pedestrian traffic from campus pathways to the building’s main level. A vast skylit atrium encourages the creation of an interactive environment, invigorated through a series of pedestrian bridges that join the floor levels and functions.

Atlas Building

Wageningen University

and research centre

 

LOCATION:  Wageningen, The Netherlands

AREA: 9753 m2 / 104980 ft2

COMPLETION DATE: 2007

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects
All images courtesy of Rafael Vinoly Architects